آیا کپک ها با حرارت و گرما از بین می روند؟
به گزارش ورزش من و تو، یک کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان بیان اینکه متاسفانه باور اشتباه مردم به اینکه کپک ها با حرارت و گرما از بین می روند، گفت: دمای بالا قادر به از بین بردن کپک ها نیست بلکه گرما و رطوبت بالا باعث می گردد که رشد کپک ها تسریع گردد.
زهرا آزاد شهرکی در مورد کپک مواد غذایی و میوه و سبزیجات، اظهار کرد: هزاران نوع مختلف کپک وجود دارد و تقریباً در هر محیطی یافت می گردد، می توان گفت کپک روش بازیافت طبیعت است که علاوه بر اینکه در غذا وجود دارد، می توان آن را در داخل خانه در شرایط مرطوب نیز یافت.
وی با اشاره به اینکه کپک می تواند تقریباً روی همه غذا ها کپک رشد کند، اضافه کرد: بعضی از انواع غذا ها نسبت به سایرین مستعد رشد کپک هستند، غذا های تازه با محتوای آب بالا آسیب پذیرتر هستند، از طرفی مواد نگهدارنده احتمال رشد کپک ها و بعلاوه رشد میکروارگانیسم ها را کاهش می دهند.
این کارشناس تغذیه بیان نمود: در جهان صد ها کپک وجود دارد با مصرف مواد غذایی بخشی از کپک ها را وارد بدن می کنیم که بسیاری از این کپک ها بیماری زا نیستند، اما اگر اندازه زیادی از کپک ها مصرف گردد می توانند خطر ساز باشند به عبارتی بدن انسان می تواند تا حدودی در مقابل کپک ها مقاومت کند، اما بعضی از کپک ها خطرناک و یا کشنده هستند و حتی با یک بار مصرف هم مشکل ایجاد، پس بهتر است احتیاط گردد.
وی گفت: معمولاً وقتی کپک روی غذا رشد می نماید با چشم انسان قابل مشاهده است و ظاهر غذا را تغییر می، غذا ممکن است نرم گردد و رنگ آن تغییر کند، که بر همین اساس موادغذایی که سطح آن را کپک پوشانده است نباید مصرف نگردد شاید تصور عموم این باشد اگر قسمت کپک زده را جداسازی کنیم مابقی آن مواد غذایی بی خط است، اما در بیشتر مواقع این تصور اشتباه است.
این کارشناس تغذیه گفت: قسمت های مختلف یک کپک شامل ریشه، ساقه و کلاهک است و ریشه های کپک تا عمق مواد می توانند پیشروی نمایند و با جدا کردن بخش کپک زده از بین نمی روند و بعلاوه در کلاهک این کپک ها دانه های خیلی ریزی وجود دارد که در هوای اطراف آن ماده غذایی و در سطح ماده غذایی پخش هستند و با بویدن کپک فرد ممکن است دچار آلرژی گردد.
آزاد با اشاره به اینکه تنها کپک نیست که می تواند در غذا زنده بماند بلکه باکتری های نامریی می توانند همراه با آن رشد نمایند، اضافه کرد: باکتری ها می توانند بیماری تهوع، اسهال و استفراغ ایجاد نمایند.
وی با بیان اینکه متاسفانه باور اشتباه مردم به اینکه کپک ها با حرارت و گرما از بین می روند توضیح داد: دمای بالا قادر به از بین بردن کپک ها نیست بلکه گرما و رطوبت بالا باعث می گردد که رشد کپک ها تسریع گردد.
کارشناس تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان سامان گفت: نکته نگران نماینده استفاده مواد غذایی کپک زده برای دام و طیور است که یک سم سرطان زا به نام آفلاتوکسین وارد بدن دام و طیور می نماید و درنهایت با استفاده انسان از محصولات دام و طیور این سم در کبد انسان ذخیره شده و باعث ایجاد سرطان های مختلف خواهد شد؛ که بر همین اساس نان و مواد کپک زده برای مصرف دام و طیور نباید استفاده گردد.
آزاد اعلام نمود: در صورت مشاهده کپک برروی مواد غذایی آن را به طور کامل دور ریخته گردد، کپک رب گوجه، پنیر ها و نان که لکه آبی رنگ یا مشکی رنگ دارند بسیار خطرناک هستند و باید دور ریخته گردد.
منبع: برنا
منبع: فرارو