تنگه واشی جاذبه تماشایی در اطراف تهران
به گزارش ورزش من و تو، تنگه واشی
در این مقاله از مجله گردشگری خبرنگاران درباره یکی از جاذبه های گردشگری در استان تهران بنام تنگه واشی که در 17 کیلومتری شهر فیروزکوه قرار گرفته است سخن خواهیم گفت پس با ما همراه باشید تا با این مکان تفریحی تهران بیشتر آشنا شوید
تنگه واشی یا تنگه ساواشی یکی از جاذبه های گردشگری استان تهران و شهرستان فیروزکوه می باشد در 17 کیلومتری این شهر قرار گرفته است . این تنگه به علت داشتن رودخانه و آب و هوای خوش در تابستان ها میزبان گردشگران و مسافران زیادی است . یکی از دلایل اصلی انتخاب تنگه واشی برای استراحت و خوش گذرانی حرکت در رودخانه ای است که در بین یک دره سنگی واقع شده است . از آنجایی که این مکان تنگه به شهر تهران نزدیک است و مسافرانی زیادی به آنجا سفر می نمایند امکانات رفاهی مناسبی برای این منطقه تعبیه شده است. آخر هفته ها نیز شرکت های ارائه دهنده خدمات تورهای یک روزه نیز خدمات تور تنگه واشی را ارائه می دهند و همین امر نیز باعث افزایش معروفیت این منطقه خوش آب و هوا شده است و آن دسته از افرادی که تمایل به رزرو تورهای یک روزه دارند می توانند به راحتی تور تنگه واشی را از شرکت های ارائه دهند رزرو نمایند
موقعیت جغرافیایی
این مکان شامل دو تنگه است که تنگه اول به واشی و تنگه دوم به سا معروف است. در انتهای تنگه دوم آبشاری با ارتفاع 15 متر واقع شده است. مسیر پیاده روی از ابتدای تنگه اول طی سه بخش انجام می گردد.
بخش اول: مسیر تنگه اول تا ابتدای دشت ساواشی (حدود 250متر)
بخش دوم:راهپیمایی دشت ساواشی (حدود 1700متر)
بخش سوم:مسیر تنگه دوم تا رسیدن به آبشار (حدود 800متر)
چگونه به تنگه واشی برسیم ؟
برای رفتن به تنگه ساواشی یا تنگه واشی در کیلومتر 2 جاده فیروزکوه - تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی 10 کیلومتر روستای به روستای جلیزجند میرسید . این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شده است. بعد از عبور از روستا و طی 4.5 کیلومتر در جاده ای که میان دشت و در کنار جوی های پر از آب زلال ، احداث شده ، محل پیاده روی تنگه ساوشی آغاز می گردد.
بعد از عبور از تنگه اول و گذر از دشتی زیبا ، تنگه دوم قرار گرفته که حدود 2 کیلومتر با تنگه اولی فاصله دار د. این تنگه هم مانند تنگه اول زیبا است و از دیواره های سنگی آن در نقاط مختلف چشمه های آب زلال و خنک به سمت پایین جاری است. در انتهای این تنگه نیز هیاهوی ریزش آب آبشاری زیبا مسافران را به خود می خواند تا در زیر آبشار و در هوای گرم تابستانه تنی به آب بزنند.
در تنگه واشی گیاه کمیاب باریجه که مصارف مهم صنعتی و دارویی دارد می روید. چیدن باریجه به علت کمیابی آن جرم است و پیگرد قانونی دارد.
جاهای تماشای تنگه واشی
نگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا ، دارای آثار تاریخی زیادی نیز می باشد. یکی از سه کتیبه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شده است. دو کتیبه دیگر در چشمه علی شهر ری و کتیبه شکل شاه در پشتِ تونل وانا جاده هراز واقع شده اند. هر سه این کتیبه ها به دستور فتحعلی شاه قاجار حکاکی شده است. فتحعلی شاه که دوران پیش از پادشاهی خویش را در شیراز گذرانده بود، با تماشا نقش برجسته های آن دیار، سه نفر به نام های حجارب اشی، نقاش باشی و معمار باشی را مسئول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد.
کتیبه واقع در تنگه ساواشی یا تنگه واشی دارای ابعاد 6*7 متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شده است. بزرگ ترین نقش برجسته این کتیبه ها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن می توان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و بعلاوه نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدوداً 185 ساله است به گونه ای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان بوده است اما صنعت گردشگری به آن آسیب وارد کرده است. تنگه ساواشی از سال 1275 متعلق به حاجی اسفندیار حامدی سنگسری و علی اقا حامدی اسفندیاری و سیامک حامدی تا به امروز می باشد.
منبع: تاپ تراول